Bramboráček chuťka
19.08.2017 14:02
Ingredience:
- 750 g syrových brambor
- 10 stroužků česneku
- 2 dl dětské krupice nebo hrubé mouky
- 2 – 3 lžíce na malé kousky nakrájených škvarků
- 6 – 7 dl mléka
- špetka tymiánu a šalvěje
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- lžička majoránky
- 4 nové koření (rozemleté)
- špetka pepře
- trocha soli
- sádlo na vymazání plechu
Postup:
Plech s vyšším okrajem vymažeme sádlem a odložíme na chladné místo. Brambory na struhadle nastrouháme najemno, zasypeme krupicí a dobře promícháme. Zalijeme mlékem a opět dobře rozmícháme. Přidáme koření (česnek utřeme se solí, případně dáme lžičku česnekové pasty) a opět promícháme. Nakonec vmícháme škvarky jemně namleté nebo nasekané. Vzniklé těsto musí být tekoucí až hodně řídké. Vylijeme na plech a srovnáme. Těsto bude zhruba 1 – 1,5 cm vysoké. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 45 minut. U správně upečeného bramboráku se objeví světle nahnědlá kůrka a okraje zhnědnou. Bramborák krájíme, když trochu vychladne.