Bramboráček chuťka

Ingredience:

  •  750 g syrových brambor
  •  10 stroužků česneku
  •  2 dl dětské krupice nebo hrubé mouky
  •  2 – 3 lžíce na malé kousky nakrájených škvarků
  •  6 – 7 dl mléka
  •  špetka tymiánu a šalvěje
  •  1/2 lžičky drceného kmínu
  •  lžička majoránky
  •  4 nové koření (rozemleté)
  •  špetka pepře
  •  trocha soli
  •  sádlo na vymazání plechu

Postup:

Plech s vyšším okrajem vymažeme sádlem a odložíme na chladné místo. Brambory na struhadle nastrouháme najemno, zasypeme krupicí a dobře promícháme. Zalijeme mlékem a opět dobře rozmícháme. Přidáme koření (česnek utřeme se solí, případně dáme lžičku česnekové pasty) a opět promícháme. Nakonec vmícháme škvarky jemně namleté nebo nasekané. Vzniklé těsto musí být tekoucí až hodně řídké. Vylijeme na plech a srovnáme. Těsto bude zhruba 1 – 1,5 cm vysoké. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 45 minut. U správně upečeného bramboráku se objeví světle nahnědlá kůrka a okraje zhnědnou. Bramborák krájíme, když trochu vychladne.