Polévky

Brynzová polévka

Ingredience:  1 litr mléka několik brambor 25 dkg brynzy česnek podle chuti, sůl, lžička másla Postup:  Převaříme mléko a necháme pozvolna vychladnout, aby bylo vlažné. Do 2,5 až 3 litrů vody dáme vařit několik brambor. Mírně osolíme, raději méně, protože brynza je slaná. Připravíme...
Celý článek

Dědova valašská česnekačka

Ingredience: česnek (podle chuti, ale šetřit s ním není třeba) 4 brambory střední velikosti domácí sádlo kmín, sůl, pepř, majoránka – vše podle vlastního uvážení domácí klobáska vajíčko Postup: Do hrnce napustíme vodu, přidáme přiměřené množství domácího sádla, na kostičky pokrájenou...
Celý článek

Valašská čočková polévka

Ingredience: 200 g čočky  400 g brambor  100 g hub  1 cibule  mrkev, petržel, celer 6 zrnek pepře 4 zrnka nového koření  3 stroužky česneku (může být i víc – záleží na chuti a podobně)  máslo mouka hladká sůl Postup: Do 1,5 až 2l vody dáme předem přebranou...
Celý článek

Valašská kyselica podle dědovy maminky

Ingredience: jeden sáček kysaného zelí 2 – 3 celé domácí klobásky 6 – 8 brambor střední velikosti sůl, mletý pepř, bobkový list, majoránka 1 větší mrkev hladká mouka vajíčko zakysaná smetana Postup: Ze zelí vymačkáme vodu (pak ji vypijeme – je to báječná vitamínová bomba a mnohdy pomůže i...
Celý článek