Valašská kyselica podle dědovy maminky

Ingredience:

  • jeden sáček kysaného zelí
  • 2 – 3 celé domácí klobásky
  • 6 – 8 brambor střední velikosti
  • sůl, mletý pepř, bobkový list, majoránka
  • 1 větší mrkev
  • hladká mouka
  • vajíčko
  • zakysaná smetana
Postup:

Ze zelí vymačkáme vodu (pak ji vypijeme – je to báječná vitamínová bomba a mnohdy pomůže i jinak), nakrájíme na menší kousky a dáme vařit spolu s očištěnou mrkví a bobkovým listem. Zvlášť uvaříme klobásky. Vodu z nich přidáme po uvaření k zelí. Oloupeme brambory, pokrájíme je na menší kousky a uvaříme. Vaříme zvlášť, protože brambory (valašsky zemňáky) by při společném vaření nedaly valašské kyselici tu správnou chuť, respektive by ji o ni připravily. V zakysané smetaně si rozšleháme přiměřené množství hladké mouky. Směs pak nejlépe přes cedník vmícháme do uvařeného zelí. Přidáme na kostky nakrájenou klobásku a všechno společně několik minut povaříme. Před dokončením můžeme pro vylepšení vmíchat rozkvedlané vejce. Dochutíme solí (pozor, kysané zelí bývá rovněž slané) a pepřem a přidáme majoránku. Až na úplný konec (!) vložíme scezené brambory.