Dědova valašská česnekačka

Ingredience:

  • česnek (podle chuti, ale šetřit s ním není třeba)
  • 4 brambory střední velikosti
  • domácí sádlo
  • kmín, sůl, pepř, majoránka – vše podle vlastního uvážení
  • domácí klobáska
  • vajíčko
Postup:

Do hrnce napustíme vodu, přidáme přiměřené množství domácího sádla, na kostičky pokrájenou domácí klobásku, kmín, přidat můžeme i bobkový list a povaříme. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a dáme uvařit zvlášť(!). Uvařené brambory scedíme a vložíme do vývaru z klobásek, sádla a kmínu. Do toho všeho vmícháme rozkvedlané vejce a jen velmi krátce povaříme. Nakonec přidáme prolisovaný a se solí promíchaný česnek a přiměřené množství majoránky. Již nevaříme, aby česnek neztratil takzvané grády!!! Polévku je možné na stole doplnit i nasucho opraženým chlebem.