Brambory s rajčaty a mletým masem

Ingredience:
  • 5 velkých brambor
  • 3 středně velká rajčata
  • 400 – 500 g mletého masa
  • 5 lžic smetany
  • sůl, pepř, paprika (nebo jiné koření) podle chuti
  • libovolný sýr (nemusí být)
Postup:

Brambory očistíme a nakrájíme na kusy silné asi 1 cm. Vaříme je v mírně osolené vodě, slijeme a necháme mírně vychladnout a rozložíme je na plech vymazaný olejem.

Připravíme smetanovou omáčku: Zakysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, sladkou paprikou (nebo jiným oblíbeným kořením). Hotovou omáčkou brambory potřeme. Rajčata nakrájíme na kolečka (pokud jsou velké na půlměsíčky) a položíme je na bramborový podklad.

Do mletého masa přidáme sůl, pepř a případně další koření podle chuti. Dobře promícháme. Z masa vytvarujeme kuličky, poté je mírně zploštíme a položíme na plátky rajčat. Plech vložíme do předehřáté trouby na 180° C a pečeme 30 – 35 minut.

Vytáhneme z trouby a posypeme každý kus strouhaným sýrem. Pečeme dalších 15 minut, aby se sýr rozpustil a zhnědl.