Dědova sekačka s bramborákem

Ingredience:

  • 600 g mletého masa
  • 2 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • 1 cibule
  • 40 g másla
  • 3 stroužky česneku (může být i víc, podle chuti)
  • 30 g slaniny
  • 1 vejce
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička koření do mletých mas
  • strouhanka podle potřeby
  • sůl
  • tuk na vymazání formy
Na bramborákové těsto:
  • 300 g brambor
  • 2 stroužky česneku (může být i víc, podle chuti)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce majoránky
  • 50 ml mléka
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • sůl, mletý pepř
Postup:

Mleté maso vložíme do mísy. Do mléka namočíme rohlíky a rozmělníme je. Cibuli nakrájíme najemno a česnek utřeme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Všechno přidáme k masu společně s vajíčkem a veškerým kořením. Promícháme, podle chuti osolíme a zahustíme strouhankou. Můžeme přidat i trochu ostrého kečupu.

Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich vodu, prolisujeme k nim česnek, přidáme vajíčko a majoránku. Přidáme mléko a mouku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.

Pekáček nebo zapékací misku (formu) vymažeme tukem (sádlo) a vložíme polovinu masové hmoty. Na ni rozprostřeme bramborákovou směs a tu pak překryjeme druhou polovinou masové směsi. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Podáváme se zeleninovým salátem, kyselými okurkami nebo sterilovanou červenou řepou.