Dědova sekačka s bramborákem
Ingredience:
- 600 g mletého masa
- 2 rohlíky
- 150 ml mléka
- 1 cibule
- 40 g másla
- 3 stroužky česneku (může být i víc, podle chuti)
- 30 g slaniny
- 1 vejce
- 1 lžička oregana
- 1 lžička koření do mletých mas
- strouhanka podle potřeby
- sůl
- tuk na vymazání formy
Na bramborákové těsto:
- 300 g brambor
- 2 stroužky česneku (může být i víc, podle chuti)
- 1 vejce
- 1 lžíce majoránky
- 50 ml mléka
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sůl, mletý pepř
Postup:
Mleté maso vložíme do mísy. Do mléka namočíme rohlíky a rozmělníme je. Cibuli nakrájíme najemno a česnek utřeme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Všechno přidáme k masu společně s vajíčkem a veškerým kořením. Promícháme, podle chuti osolíme a zahustíme strouhankou. Můžeme přidat i trochu ostrého kečupu.
Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich vodu, prolisujeme k nim česnek, přidáme vajíčko a majoránku. Přidáme mléko a mouku, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
Pekáček nebo zapékací misku (formu) vymažeme tukem (sádlo) a vložíme polovinu masové hmoty. Na ni rozprostřeme bramborákovou směs a tu pak překryjeme druhou polovinou masové směsi. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Podáváme se zeleninovým salátem, kyselými okurkami nebo sterilovanou červenou řepou.