Dědův králík na smetaně
Ingredience:
- naporcovaný králík (přední a zadní nohy, hřbet na tři kusy (hlavu, žebra, ledvinky, srdce, plíce na polévku; z jater uděláme knedlíčky do polévky)
- máslo
- špek
- větší cibule
- halali (asi 3 lžíce, raději přidat, je dost ostré)
- ½ masoxu
- sůl
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- 4 ks bobkový list
- na zátřepku zakysaná smetana, mléko, hladká mouka
- na dochucení cukr podle chuti
Postup:
Osolené maso postupně orestujeme na másle (použijeme železňákový kastrol). Dáme pozor, aby se máslo nepřepálilo. Orestovaného králíka přeneseme do kastrolku (ten si nechejte na později). Do výpeku přidáme nakrájený špek a cibuli. Špek necháme takzvaně vytopit a cibulku jenom zesklovatět. Výpek se odpeče. Přidáme halali, necháme chvíli povařit a pak vložíme zpátky maso. Zalijeme horkou vodou, přidáme masox, koření (celý pepř a nové koření do sítka), bobkový list a maso podusíme do měkka. Když je maso měkké, dáme ho zpět do kastrolku a uchováváme v teple v předehřáté troubě.
Základ rozmixujeme tyčovým mixerem. Do základu přidáme zátřepku se smetanou. Omáčku pak po krátkém provaření dochutíme.
Maso je dobré obrat od kostí na větší kousky přímo do omáčky.