Dědův králík na smetaně

Ingredience:

  •  naporcovaný králík (přední a zadní nohy, hřbet na tři kusy (hlavu, žebra, ledvinky, srdce, plíce na polévku; z jater uděláme knedlíčky do polévky)   
  •  máslo
  •  špek
  •  větší cibule
  •  halali (asi 3 lžíce, raději přidat, je dost ostré)         
  • ½ masoxu
  • sůl
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  •  4 ks bobkový list
  • na zátřepku zakysaná smetana, mléko, hladká mouka
  • na dochucení cukr podle chuti

Postup: 

Osolené maso postupně orestujeme na másle (použijeme železňákový kastrol). Dáme pozor, aby se máslo nepřepálilo. Orestovaného králíka přeneseme do kastrolku (ten si nechejte na později). Do výpeku přidáme nakrájený špek a cibuli. Špek necháme takzvaně vytopit a cibulku jenom zesklovatět. Výpek se odpeče. Přidáme halali, necháme chvíli povařit a pak vložíme zpátky maso. Zalijeme horkou vodou, přidáme masox, koření (celý pepř a nové koření do sítka), bobkový list a maso podusíme do měkka. Když je maso měkké, dáme ho zpět do kastrolku a uchováváme v teple v předehřáté troubě.

Základ rozmixujeme tyčovým mixerem. Do základu přidáme zátřepku se smetanou. Omáčku pak po krátkém provaření dochutíme.

Maso je dobré obrat od kostí na větší kousky přímo do omáčky.