Gazdovská bramborová placka
04.03.2020 11:09
Ingredience:
- 0,5 kg brambory (asi 4 ks)
- 0,2 kg mleté maso
- 150 g nastrouhaný sýr cihla
- 1 menší cibule
- majoránka
- mletý černý pepř
- sůl
- 3 – 5 stroužků česneku
- 2 – 3 ks vejce
- petrželová nať (nemusí být)
- houby
Postup:
Brambory očistíme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mleté maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vejce, přidáme majoránku, pepř a osolíme a dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Nakonec vmícháme i nastrouhaný sýr a případně i orestované houby.
Navrstvíme na vymazaný plech nebo do zapékací mísy a ve vyhřáté troubě na 190 – 200°C pečeme přikryté asi 30 – 45 minut, pak odkryjeme a necháme dopéct. Vše závisí na tom, jaká silná je vrstva brambor a masa. Čím tlustší, tím déle se peče.
Na vrch můžete poskládat plátky slaniny.
Dá se to i dělat na pánvi jako placky, je to rychlejší.