Gazdovská bramborová placka

Ingredience:
  • 0,5 kg brambory (asi 4 ks)
  • 0,2 kg mleté maso
  • 150 g nastrouhaný sýr cihla
  • 1 menší cibule
  • majoránka
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 3 – 5 stroužků česneku
  • 2 – 3 ks vejce
  • petrželová nať (nemusí být)
  • houby
Postup:

Brambory očistíme a nastrouháme nahrubo. Přidáme mleté maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a vejce, přidáme majoránku, pepř a osolíme a dobře promícháme a necháme chvíli odstát. Nakonec vmícháme i nastrouhaný sýr a případně i orestované houby.

Navrstvíme na vymazaný plech nebo do zapékací mísy a ve vyhřáté troubě na 190 – 200°C pečeme přikryté asi 30 – 45 minut, pak odkryjeme a necháme dopéct. Vše závisí na tom, jaká silná je vrstva brambor a masa. Čím tlustší, tím déle se peče.

Na vrch můžete poskládat plátky slaniny.

Dá se to i dělat na pánvi jako placky, je to rychlejší.