Gugla

Ingredience:

  • 1,5 kg brambor
  • 1,5 dl oleje
  • 400 g uzeného masa
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 dl mléka
  • 3 – 4 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, majoránka, tuk na vymazání plechu a kyselou okurku k podávání

Vzhledem k tomu, jak moc je tohle jídlo dobré, doporučujeme s plechem nepočítat pro víc než 4 lidi. Zmizí totiž rychlostí blesku.

Postup:

Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky.

Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte.

Tipy:

Hluboký plech vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte. Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná gugla tak křupavé dno. Připravený plech vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a dejte péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 °C a pečte dalších asi 30 minut.

Po vyndání z trouby se pokuste plech s touhle lahůdkou asi 15 minut uchránit před nedočkavými strávníky, aby gugla trochu zchladla a dala se lépe krájet, horká se totiž rozpadá. Podávejte s kyselou okurkou.