Houbový kuba

Ingredience:

  • 500 g trhaných krupek
  • 300 g sádla + na vymazání
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g sušených hub (nejlépe směs křemenáčů, babek a hříbků)
  • sůl, pepř
  • 4 – 5 stroužků česneku
  • 1 – 2 lžičky sušené majoránky
  • máslo na zjemnění
Postup:

Krupky nejprve spaříme, propláchneme v tekoucí vodě a nakonec s kouskem sádla uvaříme doměkka. Hotové je scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Mezitím, co se vaří krupky, opečeme  na sádle najemno nasekanou cibuli a houby spaříme horkou vodou, scedíme je a pokrájíme.

Cibuli a houby přimícháme ke krupkám. Směs osolíme, opepříme a přidáme rozdrcený česnek a majoránku.

Vše přendáme do sádlem vymazaného pekáčku a při teplotě 180 °C pečeme asi půl hodiny. Těsně před koncem, když začíná být kuba narůžovělý, poklademe jej plátky másla. Úžasně to pokrm zjemní.