Houbový kuba
28.11.2019 11:50
Ingredience:
- 500 g trhaných krupek
- 300 g sádla + na vymazání
- 1 středně velká cibule
- 50 g sušených hub (nejlépe směs křemenáčů, babek a hříbků)
- sůl, pepř
- 4 – 5 stroužků česneku
- 1 – 2 lžičky sušené majoránky
- máslo na zjemnění
Postup:
Krupky nejprve spaříme, propláchneme v tekoucí vodě a nakonec s kouskem sádla uvaříme doměkka. Hotové je scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Mezitím, co se vaří krupky, opečeme na sádle najemno nasekanou cibuli a houby spaříme horkou vodou, scedíme je a pokrájíme.
Cibuli a houby přimícháme ke krupkám. Směs osolíme, opepříme a přidáme rozdrcený česnek a majoránku.
Vše přendáme do sádlem vymazaného pekáčku a při teplotě 180 °C pečeme asi půl hodiny. Těsně před koncem, když začíná být kuba narůžovělý, poklademe jej plátky másla. Úžasně to pokrm zjemní.