Krémová kedlubnová polévka

Ingredience:

  • 4 menší kedlubny
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl, bobkový list
  • 200 ml smetany (30%)
  • drcený černý pepř
  • 2 housky z předchozího dne
  • řeřicha na ozdobu

Postup:

Kedlubny a cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky.

Na másle orestujeme dozlatova cibuli. Přidáme kedlubny, vývar, sůl a bobkový list. Zvolna vaříme. Když jsou kedlubny měkké, část jich vyjmeme a zbytek (po odstranění bobkových listů) v polévce rozmixujeme.

Polévku zjemníme smetanou a dochutíme solí i pepřem. Nakonec do ní vrátíme zbylé kousky kedlubny a prohřejeme je.

Housky nakrájíme na kostičky a nasucho opečeme dozlatova. Polévku zdobíme řeřichou. Podáváme s připravenými krutony.