prezidentský guláš

Ingredience:

  •  250 g nebo trochu více uzeného bůčku
  •  1 kg cibule
  •  1 kg hovězí kližky
  •  červené víno
  •  1 brambora
  •  chlebová kůrka
  •  1 uzená klobása
  •  1 lžička hladké mouky
  •  1 mrkev
  •  trocha kořenové petržele, trocha celeru
  •  sladká červená paprika
  •  sůl
  •  pálivé papričky, jalovec, majoránka
  •  1 lžíce rybízového džemu
  •  citrónová kůra
  •  1 lžička kečupu
  •  olej
  •  1 šlehačka

Postup:

Uzený bůček nakrájíme na drobné kostičky, hodíme do většího hrnce a prudce škvaříme do doby až se vyškvaří hodně sádla a z bůčku zbudou jen středně hnědé škvarečky. Cibuli nakrájíme na kostičky a vhodíme do takto připraveného tuku, za stálého míchání vyčkáme až bude sklovitě zlatá. Pak přidáme na kostky nakrájenou kližku, zamícháme, chvilku necháme nepodlité, pak začneme podlévat červeným vínem.

Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše.

Hotový je, až je kližka zcela měkká, ale nerozpadá se. Čím pomaleji se vaří, tím je guláš lepší. Asi deset minut před koncem vaření přidáme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru (obojí na zahuštění) a jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a lžičku hladké mouky.

Současně možno na velké pánvi vyrábět kašičku na dochucení . Dělá se takto: na rozpálený olej se dá nejprve nadrobno nakrájená nebo nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když je to víceméně usmaženo, přidá se další ingredience: sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství (nikoliv příliš malé) rozdrcených pálivých papriček či jiného
ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec, majoránka, nějaké další zelené bylinky, lžíce rybízového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička kečupu, případné další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem. Obsah pánve pak přidáme do hrnce s gulášem, dvě minuty to na mírném ohni intenzívně mícháme. Pak guláš odstavíme a necháme chladnout. Když je úplně studený, zamícháme do něj jednu ušlehanou šlehačku.

Den necháme odpočívat a druhý den jíme ohřáté.