Prvorepubliková svíčková podle dědovy maminky a babičky

Ingredience:

  • 1000 g zadního hovězího
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • celer
  • 30 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 10 jalovčinek
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 hřebíčky
  • kousíček badyánu
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 hřebíčky
  • 2 lžíce kečupu
  • slanina
  • sádlo
  • worcester
  • ¼ l šlehačky
  • 0,5 l mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • citron
  • cukr
Postup:

Maso prošpikujeme slaninou. Zbytek slaniny necháme zpěnit na dvou lžících sádla. Na tuk pak dáme osmažit zeleninu a potom vložíme osolené špalíky masa. Přidáme koření, hořčici, dvě kolečka citronu, lžičku cukru a kečup, podlijeme vodou a pečeme doměkka. Maso vyjmeme, do šťávy přidáme trochu studeného mléka a šťávu rozmixujeme. Vlijeme v mléce rozmíchanou smetanu a mouku a necháme zavařit. Dochutíme solí, worcesterem a citrónovou šťávou. Podáváme s knedlíkem a brusinkami na kolečku citrónu.