Škvarková pomazánka

Ingredcience:

Na škvarky:

  • 1 kg vepřového sádla, 50 ml vody

Na škvarkovou pomazánku:

  • 300 g domácích škvarků
  • 1 – 2 lžíce sádla
  • 2 vejce natvrdo
  • 2 nakládané okurky
  • 2 cibule
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • hrstku pažitky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

Vepřové sádlo zbavené kůže nakrájejte na kostky veliké 1 x 1 cm. Dejte do hrnce, podlijte vodou a zahřívejte. Jakmile se voda vypaří, sádlo se začne škvařit. Škvařte kostky tak dlouho, dokud nezezlátnou, občas zamíchejte, aby se nepřichytily. Hotové škvarky sceďte, sádlo nechte vychladnout a ztuhnout a uchovejte ho k dalšímu použití.

Cibuli osmahněte na sádle dohněda. Přes síto z ní vymačkejte přebytečný tuk a dejte ji zatím stranou. Škvarky a česnek rozmixujte s bílými částmi jarní cibule, ty zelené pokrájejte na kolečka a nechte na ozdobu. Hmotu z mixéru přendejte do mísy, přidejte hořčici, vejce a okurky pokrájené na drobné kostičky, nadrobno nasekanou pažitku, sůl a pepř. Promíchejte a před podáváním vychlaďte v lednici.

Poctivou vrstvu škvarkové pomazánky naneste na čerstvý chléb a ozdobte jarní i osmaženou cibulkou.