Trnčená omáčka s uzenou krkovičkou

Ingredience: 

  •  40 dkg uzené krkovičky
  •  20 dkg sušených švestek (nebo povidla)
  •  6 dkg másla
  •  4 dkg hladké mouky
  •  1 polévková lžíce povidel
  •  citrón, mletá skořice, cukr, sůl
Postup: 

Uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme do měkka. Vařené maso vyjmeme, ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem s rozvařenými švestkami. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dokončením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citrónu, citronovou kůru a mletou skořici (možno i rozinky a nasekané oloupané mandle). Jsou-li sušené švestky kyselé, osladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili jen pecky ze švestek. Ostatní suroviny jsou součástí omáčky.

Příloha – valašský poškrabek
  •  4,5 dkg másla
  •  60 dkg hladké mouky
  •  1 vejce
  •  2 dkg droždí
  •  sůl, mléko

V ⅓ l vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a rozmícháme. Tím vytvoříme řídké těsto (kvásek), který necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku, vyklepeme vejce (část žloutku necháme na potření bochánků), osolíme, vlijeme vykynutý kvásek a propracujeme se zbytkem mléka v těsto, aby se v něm vytvářely vzduchové bubliny a aby se nelepilo na stěny mísy. Připravené těsto necháme vykynout a tvoříme z něj bochánky, které opět necháme kynout. Bochánky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozředěným mlékem. Pečeme v mírné troubě, občas pokropíme studenou vodou. Po upečení přikryjeme navlhčeným ubrouskem. Ihned podáváme, bochánky se nedají ohřívat v páře.