Valašské škračky
Ingredience:
- 400 g jater (my jsme použili vepřová)
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 velkou cibuli
- 3 vejce
- chilli koření podle chuti
- ½ lžičky kmínu
- sůl
Postup:
Nejprve najemno nasekejte cibuli. Játra omyjte a rozkrájejte na menší kostky. V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku; jakmile změkne, přidejte játra. Posypte je kmínem a sedm až deset minut míchejte a opékejte.
V hrníčku rozkvedlejte vejce a vlijte je na játra. Teprve pak osolte, posypte chilli kořením, zamíchejte a stáhněte z plamene. Podávejte na bramborových rösti.
Rösti – švýcarské placičky ze syrových brambor
Ingredience:
- 4 velké moučné brambory, oloupané
- 2 žloutky
- 2 lžičky škrobu
- sůl na dochucení
Postup:
Oloupané syrové brambory nakrájíme na velmi tenké plátky nebo nastrouháme nahrubo.
Plátky položíme na sene a nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, smícháme se žloutky a poprášíme škrobem.
Pánev rozehřejeme a když je rozpálená přilijeme olej a rozehřejeme ho.
Na zkoušku vhodíme do oleje kousek brambory; pokud se začne ihned smažit (dělají se kolem bublinky) pustíme se do pečení placiček. Případně můžeme pánev jen nahnout a zjistit zda olej již po pánvi stéká jakoby po provazcích - to je již správně rozehřátý.
Lžící nabíráme těsto, klademe na pánev a ihned hromádku zploštíme na co nejtenčí placičku.
Po minutě dvou rychle obrátíme a opečeme z druhé strany. Hotové placičky pokládáme na papírové ubrousky k odstranění přebytečného tuku.
Rösti – švýcarské placičky z vařených brambor)
Ingredience:
- 900 g brambor, uvařených den předem (!) do poloměkka
- 3 lžíce másla
- 1 lžička soli
- 2 lžíce mléka
Postup:
Je velmi důležité uvařit brambory do poloměkka den předem a nastrouháme. Pak musí být brambory stlačeny dohromady do kulatého bochníčku a na míse přikryty např. převráceným talířem nebo pokličkou (fólií), aby neokoraly.
Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme a pomocí kuchyňské špachtle je roztlačíme po celé pánvi na kulatou placku.
Povrch brambor postříkáme mlékem a těsně zakryjeme pokličkou. Jakmile brambory začnou syčet plamen snížíme a pak smažíme jen velmi zvolna po dobu asi 20-30 minut nebo až se vytvoří vespod hnědá kůrka.
Pak přiložíme na pánev s brambory horký talíř a vše prudce překlopíme tak, aby placka sklouzla na talíř a zde ležela opečenou částí nahoru.