Valašské škračky

Ingredience:

  • 400 g jater (my jsme použili vepřová)
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 3 vejce
  • chilli koření podle chuti
  • ½ lžičky kmínu
  • sůl

Postup:

Nejprve najemno nasekejte cibuli. Játra omyjte a rozkrájejte na menší kostky. V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm cibulku; jakmile změkne, přidejte játra. Posypte je kmínem a sedm až deset minut míchejte a opékejte.

V hrníčku rozkvedlejte vejce a vlijte je na játra. Teprve pak osolte, posypte chilli kořením, zamíchejte a stáhněte z plamene. Podávejte na bramborových rösti.

 

Rösti – švýcarské placičky ze syrových brambor

Ingredience:

  • 4 velké moučné brambory, oloupané
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky škrobu
  • sůl na dochucení
     

Postup:

Oloupané syrové brambory nakrájíme na velmi tenké plátky nebo nastrouháme nahrubo.

Plátky položíme na sene a nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, smícháme se žloutky a poprášíme škrobem.

Pánev rozehřejeme a když je rozpálená přilijeme olej a rozehřejeme ho.

Na zkoušku vhodíme do oleje kousek brambory; pokud se začne ihned smažit (dělají se kolem bublinky) pustíme se do pečení placiček. Případně můžeme pánev jen nahnout a zjistit zda olej již po pánvi stéká jakoby po provazcích - to je již správně rozehřátý.

Lžící nabíráme těsto, klademe na pánev a ihned hromádku zploštíme na co nejtenčí placičku.

Po minutě dvou rychle obrátíme a opečeme z druhé strany. Hotové placičky pokládáme na papírové ubrousky k odstranění přebytečného tuku.



Rösti – švýcarské placičky z vařených brambor)

Ingredience:

  • 900 g brambor, uvařených den předem (!) do poloměkka
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce mléka

Postup:

Je velmi důležité uvařit brambory do poloměkka den předem a nastrouháme. Pak musí být brambory stlačeny dohromady do kulatého bochníčku a na míse přikryty např. převráceným talířem nebo pokličkou (fólií), aby neokoraly.

Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme a pomocí kuchyňské špachtle je roztlačíme po celé pánvi na kulatou placku.

Povrch brambor postříkáme mlékem a těsně zakryjeme pokličkou. Jakmile brambory začnou syčet plamen snížíme a pak smažíme jen velmi zvolna po dobu asi 20-30 minut nebo až se vytvoří vespod hnědá kůrka.

Pak přiložíme na pánev s brambory horký talíř a vše prudce překlopíme tak, aby placka sklouzla na talíř a zde ležela opečenou částí nahoru.