Valašský zelník z mletého masa

Ingredience:

  • 200 g mletého vepřového masa
  • 1 větší brambora nastrouhaná nahrubo
  • 500 g kysaného zelí
  • lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • nadrobno nakrájená menší cibule 
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • prášek do pečiva
  • celý kmín, majoránka nebo oregano, sůl, pepř a další oblíbené bylinky

Postup:

Zelí zlehka vytlačíme a pokrájíme na drobnější kousky. Do mísy dáme mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, pepř, česnek a zelí. Důkladně to promícháme a spojíme.

K masové směsi přidáme mouku, prášek a zbytek surovin. Vše promícháme, dochutíme a vznikne hustší, ale roztíratelné těsto. Mělo by vypadat zhruba jako na bramboráky.

Připravíme si větší plech a vyložíme s pečícím papírem. Těsto rozetřeme a můžeme posypat kostkami slaniny. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C do zlatavé barvy.